Poetsen van kantoren

gevelrenovatie

Een traditioneel hellend dak bestaat uit de dakbedekking, de beplanking waarop de panlatten worden geplaatst en de onderste dakconstructie die bestaat uit daksparren – verticale panlatten die de constructie ondersteunen – en gordingen – balken die in de richting van het dak lopen.

Toen onze oude huizen werden gebouwd, werd de zolder niet als woonkamer beschouwd. Het was niet geïsoleerd, maar wel goed geventileerd en de waterdichtheid van het dak was niet absoluut. De ventilatie zorgde voor een snelle droging van de constructiedelen, die af en toe nat konden worden. De daken waren dus technisch zeer degelijk. Hun levensduur getuigt daarvan. Tegenwoordig vereisen de bezetting van de zolder en energiebesparende maatregelen een geïsoleerd, water- en luchtdicht dak. Aangezien het dak niet meer wordt geventileerd, kan elke infiltratie van water leiden tot de aantasting ervan en het rotten van het hout. Bovendien kan bij een slecht ontwerp condensatie optreden in een geïsoleerd dak, wat eveneens tot de aantasting ervan leidt.

Het dampscherm

Vocht in de lucht condenseert bij contact met koude oppervlakken. Je kunt dit zien in de badkamer na het douchen. De spiegels zijn bedekt met druppels omdat het vocht in de warme lucht condenseert op het koude oppervlak van de spiegels. Een vochtscherm houdt het vocht vast en voorkomt dat het condenseert op de dakconstructie. Maar dat is nog niet alles: een goed aangebracht dampscherm voorkomt ook warmteverlies via allerlei kieren en spleten. Het wordt altijd tegen de isolatie aan de warme kant van het dak geplaatst, d.w.z. aan de binnenkant, zonder luchtspleten.

Het onderdak

Vormt een beschermende laag tussen het dak en de isolatie. Het beschermt het isolatiemateriaal en de onderliggende dakstructuur tegen infiltratie van regenwater, wind en condensatie. Het vangt de regen en de sneeuw op die, onder de druk van de wind, onder de dakpannen worden gedreven, en laat ze vrij naar de wateropvangbak stromen. Het beschermt de zolder ook tegen stof en luchtinfiltratie. Het wordt direct onder de dakbedekking gelegd, inclusief de panlatten. Idealiter wordt het direct bovenop de isolatie gelegd, zonder tussenruimte.

Tegenlatten

Tegenlatten zijn bedoeld om een ruimte te creëren tussen de panlatten en de dakbedekking en zo af en toe een neerwaartse waterstroom en een goede ventilatie van de onderkant van de dakpannen mogelijk te maken, waardoor deze langer meegaan. Evenals de panlatten zijn de tegenlatten van hout, bij voorkeur behandeld tegen aantasting door schimmels, schimmels of insectenlarven. Als het hout alleen oppervlakkig is behandeld, moeten de ter plaatse afgezaagde uiteinden ook worden behandeld.

Battens

De panlatten zijn de steun voor de pannen of leien in het geval van hellende daken. De doorsnede van de lat hangt af van de afstand tussen de spanten en de helling van het dak. De latten zijn gemaakt van hout, bij voorkeur behandeld tegen aantasting door schimmels, zwammen of insectenlarven.

De isolatie

Uw dak staat in direct contact met het weer buiten (koude wind, warme lucht, regen, sneeuw, zon). In geval van slechte isolatie ondervindt uw huis daar onmiddellijk de gevolgen van (te warm in de zomer en te koud in de winter). Dankzij een goede thermische isolatie kunt u het warmteverlies van uw gebouw tot 30% beperken en zo uw energiefactuur verlagen. Uw dak isoleren is dus de oplossing om het hele jaar door te genieten van een gelijkmatige en constante binnentemperatuur. Het is een aanzienlijke winst in thermisch comfort.

Het dak

Het is gebruikelijk om de constructie van een gebouw te beëindigen met de dakbedekking. De bedekking is het zichtbare gedeelte van het dak dat over het gebouw uitsteekt, het bedekt en beschermt het geraamte, de isolatie en heeft als roeping de woning te beschermen tegen slecht weer. Het moet zowel waterdicht als bestendig zijn, zonder de esthetiek te vergeten. Er zijn vele dakbedekkingsmaterialen waaruit u kunt kiezen, afhankelijk van de plaatselijke bouwvoorschriften, voorkeuren en budget: kleipannen, leien, zink. De voor dakbedekking gebruikte materialen zijn gevarieerd van aard, en als sommige archaïsch blijven, zijn andere zeer geavanceerd.

Tags: gevelrenovatie –  facility management